Co to są cynaderki?

redakcja | 21.09.2021 23:40 Kategorie: Gotowanie
Potrawa mięsna, ilustracja do artykułu o cynaderkach
Potrawa mięsna, ilustracja do artykułu o cynaderkach | envato, autor twenty20photos

Cynaderki to inaczej nerki. Patrząc od strony kulinarnej, cynaderki to podroby, czyli jadalne narządy wewnętrzne ciał zwierząt. W naszej kuchni najczęściej pojawiają się nerki wieprzowe lub cielęce. ​​Cynaderka to zdrobnienie od cynadra, czyli po prostu nerka zwierzęca.

Cynaderki wieprzowe, były jedną z  kultowych potraw PRL. Oryginalnie  powinny być serwowane  z kaszą jęczmienną (rzadziej z gryczaną) i dużym ogórkiem kiszonym. Do dzisiaj można je spotkać w Warszawskich barach mlecznych i są bardzo popularnym stołecznym daniem.

Nie przegap
Artykuły z portalu